Divadlo Alexandra Duchnoviča uvedie premiéru hry Havaj

15.03.2011 Prešov

Prešov 15. marca (TASR) – V poradí štvrtou premiérou prešovského Divadla Alexandra Duchnoviča (DAD) v tejto sezóne bude tragikomédia Havaj z prostredia rusínskej dediny na severovýchode Slovenska, ktorá sa volá podobne ako známe dovolenkové ostrovy. Premiéru divadlo uvedie 18. marca na Veľkej scéne DAD-u.
      Tento text je debutom mladej prešovskej autorky Michaely Zakuťanskej, ktorá je študentkou dramaturgie na Vysokej škole múzických umení v Bratislave (VŠMU) a napísala ho v roku 2007. Réžiu inscenácie vedenie divadla zverilo Zoji Zupkovej, ktorá je zároveň autorkou scény. V hlavnej úlohe sa predstaví ďalšia študentka VŠMU Slávka Šmadová.
      \"Už dlhšiu dobu sme uvažovali o tom, že vytvoríme priestor pre plne mladý kolektív. Teraz sa nám to podarilo zrealizovať a verím, že do súboru prinesú nové trendy a zároveň si budú môcť mladí vyskúšať, ako funguje práca s profesionálnym súborom,\" uviedol pre TASR riaditeľ DAD Marián Marko.
      Autorka inscenácie uviedla, že príbeh 20-ročnej dievčiny sa odohráva v rusínskej obci, v kruhu nie celkom typickej rodiny. \"Janka žije v Havaji na ceste 1. triedy medzi Stropkovom a Medzilaborcami. V nejakom prostredí na periférii Slovenska, alebo aj Európy sa snaží nájsť seba, vlastné šťastie, snaží sa prísť na to, čo ju obmedzuje a čo teší,\" povedala o inscenácii Zakuťanská. Dodala, že tento príbeh by sa mohol pokojne odohrávať na niektorom inom mieste na Slovensku.
      Do hlavnej úlohy režisérka obsadila Slávku Šmadovú v alternácii s Danielou Libezňuk. Okrem nich si v predstavení zahrajú Eugen Libezňuk, Svetlana Škovranová, Vladimír Čema, Michal Iľkanin, Jozef Pantlikáš, Vladimíra Brehová a Ľubo Mindoš.
      Premiéra hry Havaj sa na Veľkej scéne Divadla Alexandra Duchnoviča v Prešove začína v piatok 18. marca o 19. hodine.
 

Vyberte región